Álandó közművelődési műsoraink

• Családi farsangi programok – kézműves foglalkozások (2018. január 01. – 2018. február 14.) Minden évben szülőkkel, nagyszülőkkel közösen felelevenítjük a farsangi ünnepkörhöz fűződő népszokásokat, kézműves foglalkozásainkon elkészítjük a gyermekek farsangi jelmezeit, fánkot sütünk, felvonulást és táncházat tartunk.

farsang3

 

• Március 15. – megemlékezés (2018. március 11.) Minden évben megemlékezünk a magyar történelem e napjához kötődő jeles eseményekről. Lehetőségeinkhez mérten igyekszünk a gyermekekkel, fiatalokkal is megismertetni a „márciusi ifjak” történetét (annál is inkább, mert az iskolákban nemigen tanulnak magyar történelmet). Ez alkalomból ünnepi műsort is készítettünk, amelyben az Egyesület szavalói felidézték egy-egy anyaországi és határon túli költőnk, írónk gondolatát, gazdagítva, színesebbé téve a produkciót. A műsorban költemények, novella- és regény részletek is elhangoztak, valamint kivetítő segítségével archív fényképek, felvételek, filmbetétek is megjelentek. Így a nézőközönség kellő betekintést nyerhetett a magyar tájegységek hagyományaiba, kultúrájába, érzelemvilágába, ez által mindennapjaiba, és a magyar nemzet történelmébe is. Műsorunkat „Zászlónkra írva két szó ragyogjon: Isten és Haza” címmel mutattuk be. A zenei kíséretet a Juhász Zenekar szolgáltatta.

marius 15

 

• Pünkösdölő műsor (2018. május 20.) Ezen a műsoron Egyesületünk szakcsoportjai bemutatták legújabb – fesztiválokra, versenyekre készített produkcióikat, valamint felelevenítettük a tavaszhoz és a pünkösdi ünnepkörhöz kapcsolódó szokásokat. Meggyőződésünk, hogy csak így örökíthetjük tovább az értékeket, csak így hívhatjuk fel az emberek figyelmét a magyar nyelv-, az ünnepek- és ez által történelmünk megőrzésének fontosságára. A nézőközönség kellő betekintést nyerhetett a magyar tájegységek hagyományaiba, kultúrájába, érzelemvilágába, és ez által mindennapjaiba is. Gyermekek, fiatalok és felnőttek – egyszerű és képzett emberek egyaránt találhattak maguknak érdekességet a műsor megtekintése során. A műsorunk címe: „Isten adta, tündér ihlette, ember álmodta…” volt. A zenei kíséretet a Csalóka Zenekar szolgáltatta.

punkosd2 punkosd3

 

• Családi adventi- és karácsonyi kézműves foglalkozások, közös betlehemezéssel és ünnepi karácsonyi műsorral (2018. november 15. – december 22.) Hagyományainkhoz híven adventi- és karácsonyi kézműves foglalkozásokkal készültünk az ünnepre. A közös „munkába” bekapcsoltuk a helybéli óvodásokat, iskolásokat, pedagógusokat, szülőket, nagyszülőket ez által is éreztetve a közösen elkészített dolgok varázsát, fontosságát. A foglalkozásokra folyamatosan került sor minden héten. Először adventi koszorúkat készítettünk, és közben verseket, énekeket tanulunk a 4 gyertya meggyújtásának ünnepélyesebbé tételéhez. Majd adventi naptárakat, képeslapokat, kapu-, ajtó-, ablak- és asztali díszeket. A résztvevőket megismertettük a karácsonyhoz fűződő szokásokkal, helyi jellegű énekekkel. Befejezésként egy szerkesztett ünnepi műsorral hangolódtunk véglegesen a Megváltó érkezésének napjára – ajándékként átadva az érdeklődőknek az ünnep hangulatát, a szeretet fontosságát, amit a jászolban fekvő Kisjézus közvetít számunkra. Így az elkészített dísztárgyak csak jelképeivé váltak a felkészülés folyamatának, hiszen mindennél fontosabb a lelkünk tisztasága, az együtt eltöltött pillanatok varázsa, az egymásra figyelés és a szeretet. Ünnepi műsorunkat „A Hűség virraszt csak, léptét hallani. Hogy ébren legyen itt mindig valaki…” címmel mutattuk be.

Támogatásukat ezúton is köszönjük!